Сонячну академію створять у Європі для забезпечення достатньої кількості кваліфікованих працівників

Олена Сердюк 3 июля 2024 г., 17:25

Європейська комісія оголосила про запуск Європейської Сонячної Академії, першої у серії академій ЄС, створених у рамках Закону про нульові викиди (NZIA). Ці академії мають на меті забезпечити необхідні навички в технологіях з нульовими викидами. Завданням академій NZIA є розробка навчальних програм разом з індустрією, щоб підготувати достатню кількість кваліфікованих робітників.

За оцінками, до 2030 року у секторі виробництва сонячних панелей знадобиться близько 66 000 кваліфікованих робітників для досягнення амбітних цілей у відновлюваній енергетиці та збереження конкурентоспроможності промисловості ЄС. Ціль – досягти 42,5% відновлюваної енергії до 2030 року, з амбіцією досягти 45%. У рамках плану REPowerEU в травні 2022 року Комісія ухвалила стратегію сонячної енергії ЄС, яка передбачає досягнення понад 320 ГВт потужностей сонячних PV до 2025 року та майже 600 ГВт до 2030 року.

Сонячна Академія планує навчити 100 000 робітників у секторі сонячних панелей протягом наступних трьох років, щоб подолати дефіцит кадрів.

Програми академії будуть реалізовуватися через місцевих партнерів, таких як заклади професійної та технічної освіти, бізнеси, університети та інші навчальні установи, з якими Академія укладатиме контракти на виконання своїх програм.

Європейська комісія підтримує запуск Європейської Сонячної Академії фінансуванням у розмірі 9 мільйонів євро з Програми єдиного ринку. Проєкт буде реалізовано Європейським інститутом інновацій і технологій (EIT) через його Спільноту знань та інновацій, EIT Innoenergy.

Последние новости раздела